Deset českých vědců obdrželo Ceny Neuron

Nadační fond Neuron na podporu vědy rozdal prestižní vědecké ceny. Tu hlavní - Cenu Neuron za celoživotní přínos vědě - obdržel biolog Jan Klein, zakladatel moderní světové imunogenetiky. Celkem bylo předáno deset ocenění ve třech kategoriích.

Slavnostní předávání se konalo 3. prosince 2018 v Praze. Kromě celoživotního přínosu vědě byly oceněny tři významné vědecké objevy a šest mladých vědeckých talentů. Na výběru laureátů se letos podílela mezinárodní vědecká rada Fondu, která zajistila světovou odbornost oceněných. Celkem si laureáti rozdělili rekordních 9 milionů korun výhradně ze soukromých zdrojů mecenášů Nadačního fondu Neuron.

Ocenění se vybírala v sedmi vědeckých disciplínách - matematika, fyzika, chemie, biologie, medicína, společenské vědy a computer science. Cenu nejvyšší získal biolog Jan Klein, který je považován za jednoho ze zakladatelů moderní světové imunogenetiky a pokračovatele J. G. Mendela. Díky jeho celoživotnímu výzkumu jsme schopni lépe chápat imunitní reakce organismu, které jsou zodpovědné za komplikace při transplantaci orgánů. Světovým objevem je pak jeho genetická charakterizace těchto mechanismů.

Více informací na www.nfneuron.cz

Deset českých vědců obdrželo Ceny Neuron

Back to the list of posts

Get a practical guide free of charge

REGISTER

Get in touch and ask us a question


By clicking "Submit", I give consent to the processing of my personal data by Medicomp s.r.o. in line with the EU Regulation on the protection of personal data.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

2145+

job seekers involved

1829+

employers

2584+

scientific positions

19+

years of experience

TOPlist