Zeptej se Míši

Kde budu pracovat a co budu dělat? Je to vůbec důležité? Zamýšlí se naše psycholožka Míša Daňková.

Když pracuji s mladými lidmi ve firmách, ať už v rámci speciálních programů „Pro talenty“ nebo v rámci školení, vidím, jak někde nastoupili na místo, aniž o tom moc přemýšleli. Vzali místo, které se „nějak nabízelo samo“. Buď to bylo pokračováním z brigád, nebo tam nastoupil někdo z kolegů, kamarádů. Když vystudovali finance, šli někam, kde finance mohou dělat, přestože ani na škole to nebylo jejich hobby. A pak jsou samozřejmě mladí lidé, kteří ví přesně, kam chtějí nastoupit, pracují na tom průběžně při škole. Hodně krát to „vyjde“ a nováčci si najdou v nové práci svoje místo, ale hodně krát se ukazuje, že je to sice dobré místo, ale pro někoho jiného.


Příklad z praxe
Monika studovala na ekonomické škole a věděla, že chce dělat auditorku. Milovala čísla, řád, jasnost a tahle práce jí dávala smysl. Při škole nastoupila do eventové agentury. Byla to skvělá brigáda. Jednorázové akce, hodně peněz, dalo se přitom studovat. Když dokončila školu, agentura ji nabídla, aby tam pracovala jako stálý zaměstnanec. Váhala, ale pak ji přesvědčilo to, že lidi tam už znala, práci taky znala, věděla, co a jak a peníze a volný čas byly fajn. Po nějaké době ale přišla na to, že to není pro ni. Zjistila, že se nehodí mezi „marketingové kolegy“, že se neučí nové věci a že naopak ty znalosti ze školy zapomíná. Asi po roce se rozhodla a odešla do účetní firmy, sice za menší peníze, ale „ke svému“.  Ve firmě byla velmi přátelská atmosféra, dobré kolegyně i paní vedoucí. Ale ke svým milovaným daním se moc nedostala. Až po třech letech přešla do auditorské firmy, udělala si tam mezinárodní auditorské zkoušky a je šťastná. „Neměla jsem pokračovat v eventech, neměla jsem nastoupit do účetní firmy. Moje místo bylo „auditor“ a měla jsem si za tím jít rovnou. Monika věděla, kam ji srdce táhne a kde je její místo. Jak to sama později komentovala: “Měla jsem nastoupit rovnou k auditorům, ty věci předtím byla ztráta času.“

 

Závěr – doporučení
-    Práce je důležitá. Trávíme tam hodně času, odevzdáme spoustu energie.
-    Je dobré být tam, kde je „moje místo“. Kam patřím a kde se cítím dobře. Kde rostu, jsem v pohodě a vidím v tom pro sebe smysl. A protože to není tak jednoduché, je tady naše rubrika „Zeptej se Míši“, kde se tímto tématem budeme průběžně zabývat.

Zeptej se Míši

Zpět na přehled blogu

Získejte praktického průvodce zdarma

ZAREGISTRUJTE SE

Ozvěte se a ptejte se nás


Odesláním souhlasím se zpracováním mých osobních údajů společností Medicomp s.r.o. v souladu s Nařízením EU o ochraně osobních údajů.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

2145+

zapojených uchazečů

1829+

zaměstnavatelů

2584+

vědeckých pozic

19+

let zkušeností

TOPlist