Hokejový NCAA tým v Česku

 Díky soukromé iniciativě je nyní v Česku k vidění univerzitní hokej týmu Big Red Bears z Cornell University.

neděle 11.8.: HC Sparta Praha: Cornell University, od 16:00 hod., Fortuna Arena Praha
úterý    13.8.: Univerzitní liga ledového hokeje: Cornell University, od 19:30 hod., HC Slavia Praha, Eden
středa  14.8.: Energie Karlovy Vary: Cornell University, od 17:30 hod., KV Aréna Karlovy Vary
pátek   16.8.: HC Nitra: Cornell University, od 18:30 hod, HC Nitra
 
 
Vysokoškolské soutěže registrované pod NCAA (National Collegiate Athletic Association) jsou v Severní Americe zdrojem talentů pro NHL. Ačkoliv z Česka hraje NHL mnoho známých jmen, většina z nich přišla rovnou z hokejových klubů. Jinou cestou je kombinace vysokoškolského studia a výkonnostního sportu, což je právě v USA velmi funkční systém. V NCAA loni působilo jen šest českých hráčů. Evropané mezi 1200 hráči v Division 1 NCAA tvoří lehce přes 10 procent.
 
Cornell University a její tým hrají silový, rychlý a úderný hokej, jak ve videu potvrzuje útočník Ondřej Pšenička. Podobné týmy najdete třeba na Harvardu či Boston University.
 
Cornell na rozdíl od jiných amerických univerzit nedává klasická sportovní stipendia, nýbrž rozděluje finanční podporu podle příjmů rodiny studenta. Pokud jsou do 100 tisíc dolarů ročně (2,3 milionu korun), hradí za něj škola veškeré výdaje. 
 
Klasická sportovní stipendia jsou stavěná jinak, přesto mohou na univerzitní úrovni pokrýt až 100 % nákladů. Podmínkou je složení TOEFL, sportovní výsledky a dobré skóre v testu SAT či ACT. 
 
"Student athlete" je v USA velmi známý pojem a zvládnutí sportu a tréninku je výbornou zkušeností pro dobré uplatnění na pracovním trhu. Protože kombinace obojího rozvíjí důležité soft-skills do budoucna - disciplínu, time management, odolnost, spolupráci. Jak  uvádí NCAA, 99 % sportovců se bude profesionálně věnovat něčemu jinému než sportu. Vzdělání ve spojení se světovým sportem je zásadní způsob, jak jim pomoci růst a stát se profesionály v jiných oborech.
 
Turné amerického týmu vzniklo díky aktivitě soukromé osoby, Dana Svobody. Zájemci o univerzitní sport tak mají možnost se přesvědčit na vlastní oči, jak taková hra vypadá. Moc díky za úspěšnou akci. 
 
(zdroj:  ihned.cz, Linked-IN

Hokejový NCAA tým v Česku

Zpět na přehled blogu

Získejte praktického průvodce zdarma

ZAREGISTRUJTE SE

Ozvěte se a ptejte se nás


Odesláním souhlasím se zpracováním mých osobních údajů společností Medicomp s.r.o. v souladu s Nařízením EU o ochraně osobních údajů.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

2145+

zapojených uchazečů

1829+

zaměstnavatelů

2584+

vědeckých pozic

19+

let zkušeností

TOPlist