Těsně před odjezdem

Na konci srpna odletěl Tomáš Meier krátce před svými narozeninami na rok do Virginie. Poprvé letadlem a poprvé zcela sám. Svou cestu začal plánovat v říjnu loňského roku. 

V Miller School of Albemarle s ním počítají také jako oporou cyklistického týmu, proto si Tomáš bral sebou kolo. Těsně před cestou jsme si společně povídali o s ním a maminkou Jitkou. O studiu v zahraničí na střední škole přemýšleli doma delší dobu, konrétnější plány začali připravovat na podzim 2023. 

Tomáši, těšíš se?

T: Těším se moc. Je to super zkušenost, poznání nové kultury, zlepšení si jazyka. Nejvíc se těším na to, jak to tam bude fungovat.

Co byla největší motivace odjet na zkušenou?

T: Zlepšit si angličtinu, poznat novou kulturu a samozřejmě se zlepšit na kole. Chci jezdit v dobrém týmu.

Jak na tebe působil tvůj budoucí kouč Andy?

T: Myslím, že jsou velmi přátelští. Bude to super.

Jak probíhala komunikace se školou, když už jsi věděl, že jsi přijatý?

T: Měli jsme různé zoomy. Díky tomu ale vím, že tam bude ještě se mnou nějaký Slovák. 

J: Pro budoucí studenty a rodiče byly organizované zoom cally. Měli jsme mít připravené otázky a zástupci školy odpovídali. Například na ten poslední, pro Evropany, bylo přihlášených deset lidí. Byli tam jen rodiče studentů. Trochu nesmyslně nyní v létě jsme se připojovali ve tři odpoledne. Ne zrovna ideální pro nás, ale odpovídalo to jejich dopoledni. Další cally byly pro Američany zvlášť, navíc rozdělené pro denní a kolejní studenty. My z Evropy jsme byli první a v jinou dobu kvůli časovému posunu.

Tomáši, tobě nevadí časový posun?

T: Mně vůbec. Nemám s tím zkušenost, tak nevím, co mně čeká. Pro mne to bude vůbec první cesta takhle daleko, mimo Evropu a vůbec první let. Poletím poprvé, navíc sám a ještě s kolem :-)

Tak to je dost odvážný krok. Co bylo nejnáročnější na celém procesu řešení přihlášky?

T: Nejvíc jsem se bál těch zoomů, že budu muset mluvit. Ale pak to bylo úplně v pohodě. 

J: Pro mne byl nejstresovější test z angličtiny. Napoprvé jsme nedodrželi všechny podmínky a test nebyl uznaný. Na podruhé jsme museli proto vyklidit celou místnost, aby tam opravdu nebylo nic. Měla jsem strach, že tam najdou obrázek, knihu, pohozený obrázek, prostě cokoliv, co se hodnotitelům nebude líbit. Ani s tím jsme totiž neměli zkušenost. Tak jsme docela koukali. Pro mne bylo ještě náročné, že pořád škola něco vyžaduje doložit. Jeden check-list za druhým. Pro mne osobně tak 200 % toho, co bych byla ochotná rozumně pořešit.  Člověk se myslel, že má hotovo. A neměl. A zase. A zase. A to se několikrát opakovalo. Ale bereme to tak, že když něco chceme navíc, tak proto musíme něco navíc udělat. 

Bylo na online Duolingo testu něco výrazně složitého?

T: Asi nejnáročnější bylo poslouchat konverzaci a z ní poté napsat záznam. Součástí bylo doplnit i do otázek po konverzaci odpovědi, ale to jsme zvládnul, protože bylo víc možností. Ale napsat souvislý text, tam jsem si moc jistý nebyl.

J: Tomáš měl napsat na určité téma svůj názor, což člověk v jeho věku běžně nedělá. A to nebylo snadné. Byla to "esej z fleku," na kterou měl tři minuty. 

Dalo se díky testovací verzi na ostrý test připravit?

T: Testovací verze byly výrazně jednodušší. Ale bylo fajn si to projít předem.

J: Rozhodně Duolingo není úplně snadné, Tomáš se musel trochu připravovat.

Každá škola má svá pravidla a postupy a po udělení stipendia už komunikuje přímo s rodinou a studentem. Co pro vás oba bylo naopak nejsnazší na celém přijímacím procesu?

T: Myslím, že vlastně ty zoomy. Ačkoliv to byl největší strašák na začátku, tak to paradoxně byla nejsnazší část celého procesu.

J: To je vlastně pravda. Když jsme řešili možnost stipendia pro Tomáše, tak byli neuvěřitelně přátelští. Super diskuse. 

Mělo tedy smysl se na pohovor se školou připravit?

T: Určitě. Měli jsme dva pohovory, na dvě různé školy. První call s Miller School byl bezva a oni byli také připraveni na nás. Na pohovor se školou v Kalifornii jsme zase měli pocit, že lépe jsme byli připraveni my. 

J: Tomáš měl připravené tematicky rozdělené otázky. Bavili jsme se, odškrtávali jsme si bod po bodu. Vždy, když se zeptali, co více chceme vědět, my reagovali tak, že jsme se podívali do seznamu a kontrolovali si vše, co nás zajímalo. A myslím, že pak bylo velmi dobré a pomohlo i při následném vyjednávání, že jsme měli vše předem sepsané. Nevymýšleli jsme nic na místě. 

Máš plán na první týdny?

T: Dostal jsem rozpis, ale spíš to budu řešit na místě. Dobré je, že mne nečeká žádná uniforma, stačí mít svoje standardní čisté oblečení.

J: Rozpis nám říká, kdy máme přijet, co bude odpoledne, kdy který den co bude, kdy je program pro rodiče. Ale jen pro první dny, pak už to je na Tomášovi.

A vaše slovo závěrem?

J: Spíš bych všechny upozornila, že je třeba mít hodně trpělivosti a času na celou administrativu. Nestačí přihláška. Navíc vždy jsou náklady vyšší, než je samotný podíl na školném, i když jsme dostali stipendium. Je prostě dobré počítat s větším finančním polštářem. Třeba nám tam padlo pojištění za školné. Nebo učebnice. Speciální kalkulačka na vykreslování barevných grafů. Je třeba se s tím smířit. Není nic, co by šlo udělat jinak. Je třeba akceptovat, že to tak prostě je.

 

Studium na střední škole v USA a Kanadě je výzvou, ale současně velkou investicí do budoucna. Díky neopakovatelné zkušenosti z pobytu na kampusu se student více osamostatní, naučí se za svými plány a rozhodnutími stát a obhájit si je. Stipendium na studium v zahraničí lze získat, stačí k tomu splnit pár základních podmínek:úroveň angličtiny, doporučení a prospěch.  Jak vysoké stipendium bude, o tom rozhoduje vedení školy a případně trenéři.  

Webinář pro zájemce na rok 2025 proběhne v úterý 10. září 2024 od 19:00 hod. na zoomu.

Přihlášky ZDE.

 

ptala se Karolina Š. 

 

 

Těsně před odjezdem

Zpět na přehled blogu

Získejte praktického průvodce zdarma

ZAREGISTRUJTE SE

Ozvěte se a ptejte se nás


Odesláním souhlasím se zpracováním mých osobních údajů společností Medicomp s.r.o. v souladu s Nařízením EU o ochraně osobních údajů.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

2146+

zapojených uchazečů

1829+

zaměstnavatelů

2584+

vědeckých pozic

19+

let zkušeností

TOPlist